✔️ Gebyrfri ombooking indtil 60 dage før afrejse ✔️ Reduceret depositum kun kr. 500,- ✔️ Prisgaranti mod prisstigninger
Det er ikke svært at komme i gang med at meditere, men det kræver, at du sætter tid af og træffer et aktivt valg om at opbygge en jævnlig praksis. Det er ikke anderledes end at ændre på andre vaner i dit liv, hvis du ønsker at begynde at meditere regelmæssigt.
KOM GODT I GANG: Gratis meditationsvideoer med Lisbeth Tobiesen på dansk - klik her!
Artiklen fortsætter nedenunder...
GRATIS: Download 'Giv-slip'-meditationen for begyndere - klik her!
Du er velkommen til at skrive til mig med dine oplevelser fra meditationerne. Min e-mail adresse er [email protected]
Knus og kærlige hilsner
Lisbeth Tobiesen
P.S. Hvis du har symptomer på stress, har jeg lavet en side med gode råd mod stress, som jeg vil anbefale dig at læse. Læs mine '20 gode råd mod stress' - klik her!
Lisbeth Skøtt Tobiesen (1975)
Ergoterapeut, mindfulnessinstruktør og certificeret stress coach fra Matzau Erhvervspsykologer. Lisbeth har arbejdet med stressforebyggelse og -behandling de seneste seks år, dels i psykiatrien, dels som arbejdsmiljørådgiver i det private.
Download Lisbeths podcast omkring stress - og hør den når det passer dig - klik her!
Jeg begyndte at meditere for knapt ti år siden efter anbefaling fra min læge. Det var i forbindelse med sygemeldingen efter mit stresskollaps. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg - ved at bruge meditation - kunne tage toppen af de værste stresssymptomer.
I starten tog det lang tid, inden jeg kunne give slip på musklerne. Så mine første 25 meditationer var i virkeligheden nok ikke andet end god afspænding. Jeg oplever det tit, når jeg underviser på vores retrætesteder; at en del af deltagerne, der prøver meditation for første gang, har svært ved at spænde af i musklerne. Selv det at trække vejret dybt og roligt kan være svært for nogle i starten.
Den gode nyhed er, at det går over, hvis man blot accepterer, at det er sådan det er, og fortsætter med at meditere 30 minutter 1-2 gange dagligt. Når jeg anbefaler 30 minutter i hver session, så skyldes det, at der går noget tid med at falde til ro og slappe af i musklerne, inden man kan begynde selve meditationsdelen.
Find den metode, der passer dig
Jeg har prøvet flere forskellige former for meditation, og personligt kan jeg bedst lide meditationer, hvor jeg bliver guidet. Derfor har jeg downloadet nogle guidede meditationer til min telefon, som jeg kan tænde for, når jeg skal meditere.
Min mand har valgt en anden strategi. Han er meget på farten og har ikke nogen fast egenpraksis, så han foretrækker at kunne meditere hvor som helst, når som helst. Derfor har han vænnet sig til at meditere uden hjælpemidler.
Han kan bogstavelig talt sætte sig på en bænk på Fredericia Banegård og lukke øjnene og meditere uden at føle sig generet af, hvad der sker omkring ham.
Han mediterer for det meste kun, når han skal præstere, eller når han er træt. Han bruger så at sige meditation som en slags opkvikker. Meditationen giver ham en pause fra det hele, og selvom han måske kun mediterer i 10 eller 12 minutter, så er effekten af meditation hos ham som at tage en kort middagslur.
Det, han oplever gennem meditationen, er, at den pause, som hjernen får, giver ham fornyet energi, der gør det lettere for ham at fokusere bagefter, men det gør ham også mere rolig. Dermed opnår han to ting; han får mere ro og overskud i pressede situationer, hvor han skal præstere, og så har han lettere ved at falde i søvn.
Jeg har oplevet præcis det samme. En kort meditation med lukkede øjne og dybe vejrtrækninger inden sengetid gør, at mit nervesystem falder til ro, så jeg bedre kan falde i søvn.
- buddhistisk ordsprog
Der er blevet forsket i mindfulness meditation siden 70'erne. I Danmark er det Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet, der står for forskningen. I udlandet er det især UMass Medical School under University of Massachusetts, som vi følger.
Sidstnævnte havde i mange år professor emeritus Jon Kabat-Zinn som forskningsleder. Ret tidligt fandt en gruppe amerikanske forskere målbare ændringer i bestemte hjerneområder, der er vigtige i forhold til stress hos personer, der mediterede to gange om dagen.
I Danmark er MBSR og meditation anerkendte behandlingsmetoder til patienter med ADHD og PTSD, hvor man ved at teknikkerne i de forskellige behandlingsprogrammer kan gøre en markant forskel for en stor del af deltagerne.
Forsøgspersonerne var en del af et forskningsprojekt, og ændringerne ved meditation kunne ses på MR-billeder efter blot 8 uger med meditation.
Se flere meditationsvideoer på vores Youtube-kanal - klik her!