✔️ Gebyrfri ombooking indtil 60 dage før afrejse ✔️ Reduceret depositum kun kr. 500,- ✔️ Prisgaranti mod prisstigninger
Af Eva Zelander, narrativ psykoterapeut, mindfulness instruktør og certificeret stress coach
Udtrykket ”at falde ned på jorden igen” svarer ifølge Den Danske Ordbog til at komme: ”i en rolig og stabil tilstand, der er præget af nøgtern og realistisk tankegang eller handlemåde, fx efter ophidselse eller fantaseren”.
Så det at komme ned på jorden har, siden sprogets oprindelse, været forbundet med at lande i noget roligt og stabilt. Det er gammel viden. Og vi opnår denne tilstand ved at åbne sanserne og komme helt tilstede i nuet. Det nu som er lige nu.
Vi ved i dag, at ophold i naturen bringer ro i vores nervesystem og virker helbredende. Selv fotostater af naturscener placeret for enden af sygesengene på hospitaler har vist sig at reducere antallet af indlæggelsesdage! Intuitivt søger mange af os hen til skov og strand, fordi vi ved, at det gør os godt.
Mindfulness i naturen og naturmeditation er en måde at være tilstede i naturen, hvor dens helbredende virkninger forstærkes ved at vi er bevidst nærværende
Sådan gør du: Find et sted i naturen hvor du kan lide at være, og hvor det føles trygt. Jo mere vildt og artsrigt det er, jo nemmere kan det være at forbinde sig med naturen. Bor du i en større by, hvor du nemmest har adgang til en af byens parker, så søg hen mod de mindst friserede områder. Selv i Botanisk Have midt i København er der steder, hvor oplevelsen af at være i noget, der er lidt vildt og frit, kan indfinde sig.
Helt bogstaveligt ligger du på jorden, gerne på et tæt underlag, hvis jorden er kold eller fugtig. Så giver du dig selv lov til at mærke og sanse det, som er lige nu. Måske vil det være en hjælp at lukke øjnene. Når der dukker tanker op, for det vil der gøre, lader du blot de tanker, der kommer på besøg, drage videre som skyerne på himlen, og vender tilbage til at lytte til det samlede lydbillede og mærke, hvordan jorden under dig støtter din krop og mærker bølgen af dit åndedræt.
Du kan også sidde op ad f. eks. et træ med åbne øjne og se ud på naturen omkring dig med det der kaldes soft fascination, eller et blødt fokus. Det svarer til, at du ikke identificerer de enkelte elementer (træerne, græsset, skyerne ...), men opfatter hele synsfeltet som en helhed med nuancer af farver og toner og bevægelse, når vinden bevæger bladene, når en fugl flyver forbi eller når havet bruser. Øjnene ser med et blødt og åbent fokus på hele billedet. Og igen registrerer du de forbigående tanker, stemninger og følelser og lader dem fare videre, gir slip på dem, så du kan være opmærksomt nærværende her og nu. Igen og igen.
Prøv naturmeditation – og skriv gerne til mig, hvis du har lyst til at dele dine oplevelser: [email protected]
Læs mere om mindfulness i naturen og om Eva Zelander på Qvercus.dk - klik her!